- Dünya’nın yörüngesi nelerdir?
- Dünya yörüngesinin şekli
- Dünya yörüngesinin eksantrikliği
- Dünya yörüngesinin eğimi
- Dünya yörüngesinin sapması
- II. Dünya’nın yörüngesi nelerdir?
- III. Dünya yörüngesinin şekli
- IV. Dünya yörüngesinin eksantrikliği
- V. Dünya yörüngesinin eğimi
- VI. Dünya yörüngesinin sapması
- VII. Dünya yörüngesinin iklim üstündeki tesirleri
- Dünya yörüngesinin zamanı
- IX. Dünya yörüngesinin geleceği
Mahrek, bir nesnenin uzaydaki başka bir nesnenin etrafındaki eğri yoludur. Dünya Güneş’in çevresinde basar, Ay Dünya’nın çevresinde basar ve gezegenler Güneş’in çevresinde basar.
Dünya’nın yörüngesi nelerdir?
Dünya’nın yörüngesi bir elipstir ve odaklarından birinde Güneş vardır. Dünya’dan Güneş’e olan yaklaşık uzaklık ortalama 150 milyon kilometredir.
Dünya yörüngesinin şekli
Dünya yörüngesi muhteşem bir elips değildir. Dünya yörüngesinin eksantrikliği ortalama 0,0167’dir, bu da yörüngenin hafif uzamış olduğu demektir.
Dünya yörüngesinin eksantrikliği
Dünya yörüngesinin eksantrikliği, yörüngenin muhteşem bir daireden ne kadar saptığının ölçüsüdür. Dünya yörüngesinin eksantrikliği, ortalama 0.00005 ile 0.0679 içinde, ortalama 0.0000 senelik bir zaman boyunca değişmiş olur.
Dünya yörüngesinin eğimi
Dünya yörüngesinin eğimi, Dünya’nın dönüş ekseni ile Güneş etrafındaki yörüngesinin düzlemi arasındaki açıdır. Dünya yörüngesinin eğimi ortalama 23,5 derecedir.
Dünya yörüngesinin sapması
Dünya yörüngesinin devinimi, Dünya’nın dönüş ekseninin yönündeki yavaş, kademeli değişimdir. Dünya yörüngesinin deviniminin tamamlanması ortalama 26.000 sene süre gelir.
Dünya yörüngesinin Dünya iklimi üstünde mühim bir tesiri vardır. Dünya yörüngesinin eğimi mevsimlere yol açar ve Dünya yörüngesinin sapması Dünya ikliminin uzun vakit dilimleri içerisinde değişmesine yol açar.
Dünya’nın yörüngesi zaman içinde değişti. Dünya’nın yörüngesi geçmişte fazlaca daha daireseldi ve zaman içinde daha eliptik hale geldi.
Dünya’nın yörüngesi gelecekte de değişmeye devam edecek. Dünya’nın yörüngesi daha eliptik hale gelecek ve Dünya’nın yörüngesinin eğimi azalacak.
S: Mahrek ile mahrek arasındaki ayrım nelerdir?
A: Mahrek, bir nesnenin uzayda başka bir nesnenin çevresinde izlediği eğri bir yoldur. Mahrek, bir nesnenin başka bir nesnenin yörüngesinde olup olmadığına bakılmaksızın uzayda izlediği yoldur.
S: Elips ile daire arasındaki ayrım nelerdir?
A: Elips, bir koni ve bir düzlemin kesişmesiyle oluşan kapalı bir eğridir. Çember, düzlemin koniyi dik açılarla kestiği elipsin hususi bir halidir.
S: Bir elipsin eksantrikliği nelerdir?
A: Bir elipsin eksantrikliği, elipsin muhteşem bir daireden ne kadar saptığının bir ölçüsüdür. Bir elipsin eksantrikliği, elipsin odakları arasındaki mesafenin büyük eksenin uzunluğuna bölünmesine eşittir.
S: Bir elipsin eğimi nelerdir?
Bir elipsin eğimi, elipsin asal ekseni ile elipsin düzlemi arasındaki açıdır.
S: Bir elipsin presesyonu nelerdir?
Bir elipsin presesyonu, elipsin büyük ekseninin yönünde yavaş ve kademeli bir değişimdir.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Astral inkilap | Bir gök cisminin başka bir gök cisminin etrafındaki hareketi |
Mahrek | Bir gök cisminin öteki bir gök cisminin etrafındaki yolu |
Gezegen hareketi | Gezegenlerin Güneş etrafındaki hareketi |
Güneş sistemi | Güneş ve onun yörüngesinde dönen nesneler |
Göksel mekaniği | Gök cisimlerinin hareketlerinin incelenmesi |
II. Dünya’nın yörüngesi nelerdir?
Dünya’nın yörüngesi, Güneş’in çevresinde izlediği yoldur. Bir elips yahut düzleştirilmiş bir dairedir ve odaklarından birinde Güneş bulunur. Dünya’nın yörüngesinin yarı büyük ekseni 149,6 milyon kilometredir (92,9 milyon mil) ve eksantrikliği 0,0167’dir. Bu, Dünya’nın yörüngesinin muhteşem dairesel olmadığı, sadece hafifçe eliptik olduğu demektir.
III. Dünya yörüngesinin şekli
Dünya yörüngesinin şekli bir elipstir. Elips, bir koni ve bir düzlemin kesişmesiyle oluşan kapalı bir eğridir. Elipsin merkezi, koni ve düzlemin kesiştiği noktadır. Elipsin iki odağı, elipsin merkezinden en uzak olan noktalardır. Elipsin büyük ekseni, iki odaktan geçen ve en uzun olan doğru parçasıdır. Elipsin ufak ekseni, iki odaktan geçen ve en kısa olan doğru parçasıdır.
Dünya yörüngesinin şekli muhteşem bir elips değildir. Hafif basıktır, bu da ufak eksenin büyük eksenden birazcık daha kısa olduğu demektir. Dünya yörüngesinin eksantrikliği ortalama 0,0167’dir. Bu, Dünya’nın Güneş’e perihelion’daki (Dünya’nın yörüngesindeki Güneş’e en yakın nokta) uzaklığının, Dünya’nın Güneş’e aphelion’daki (Dünya’nın yörüngesindeki Güneş’e en uzak nokta) uzaklığından ortalama %3 daha yakın olduğu demektir.
Dünya yörüngesinin şekli Güneş Sistemi’ndeki öteki gezegenlerin çekim gücünden etkilenir. Jüpiter’in çekim gücü en önemlisidir, sadece bütün gezegenlerin çekim gücünün bir tesiri vardır. Dünya yörüngesinin şekli öteki gezegenlerin çekim gücü sebebiyle zaman içinde değişmiş olur.
IV. Dünya yörüngesinin eksantrikliği
Dünya yörüngesinin eksantrikliği, muhteşem bir daireden ne kadar saptığının ölçüsüdür. Bir dairenin eksantrikliği 0 iken, bir elipsin eksantrikliği 0’dan büyük sadece 1’den küçüktür. Dünya yörüngesinin eksantrikliği ortalama 0,0167’dir, bu da muhteşem bir daire olmaya fazlaca yakın olduğu demektir.
Dünya yörüngesinin eksantrikliği zaman içinde değişmiş olur, sadece şu anda artmaktadır. Bunun sebebi Güneş Sistemi’ndeki öteki gezegenlerin etkisidir. Jüpiter ve Satürn’ün çekim kuvveti, Dünya yörüngesinin zaman içinde daha eliptik hale gelmesine yol açar.
Dünya yörüngesinin eksantrikliği gezegenimiz üstünde bir dizi etkiye haizdir. Örnek olarak, yılımızın uzunluğunu ve Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışığı miktarını etkisinde bırakır.
Yılımızın uzunluğu, Dünya’nın Güneş çevresinde dönmesinin almış olduğu zamana gore belirlenir. Daha eliptik bir mahrek, Dünya’nın Güneş çevresinde daha çok mesafe kat edeceği demektir ve bundan dolayı yılımız daha uzun olacaktır.
Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışığı miktarı, Dünya yörüngesinin eksantrikliğinden de etkilenir. Dünya periheliondayken, Güneş’e en yakın konumdadır ve daha çok güneş ışığı alır. Dünya apheliondayken, Güneş’ten en uzak konumdadır ve daha azca güneş ışığı alır.
Dünya yörüngesinin eksantrikliği gezegenimiz üstünde bir dizi etkiye haiz kompleks bir olgudur. Güneş Sistemi ve zamanı ile alakalı anlayışımızın mühim bir parçasıdır.
V. Dünya yörüngesinin eğimi
Dünya yörüngesinin eğimi, Dünya’nın ekvator düzlemi ile Güneş etrafındaki mahrek düzlemi arasındaki açıdır. Bu açı şu anda ortalama 23,5 derecedir.
Dünya yörüngesinin eğimi mevsimlerden mesuldür. Şimal Yarımküre’de yaz boyunca, Dünya’nın Şimal Yarımküresi Güneş’e doğru eğilir ve daha çok güneş ışığı alır. Şimal Yarımküre’de kış boyunca, Dünya’nın Şimal Yarımküresi Güneş’ten uzağa eğilir ve daha azca güneş ışığı alır.
Dünya yörüngesinin eğimi ek olarak gündüz ve gecenin uzunluğunu da etkisinde bırakır. Şimal Yarımküre’de yazları günler daha uzun ve geceler daha kısadır. Şimal Yarımküre’de kış aylarında günler daha kısa ve geceler daha uzundur.
Dünya yörüngesinin eğimi nispeten istikrarlı bir olgudur. Sadece, Ay ve öteki gezegenlerin tesiri sebebiyle zaman içinde değişmiş olur. Ortalama 41.000 senelik bir zaman zarfında, Dünya yörüngesinin eğimi ortalama 22,1 dereceden ortalama 24,5 dereceye değişmiş olur.
Dünya yörüngesinin eğimi hem de ekinoksların deviniminden de mesuldür. Ekinoksların devinimi, Dünya’nın ekliptiğin kutbu etrafındaki dönüş ekseninin yavaş hareketidir. Bu hareket, Ay ve Güneş’in Dünya’nın ekvatoral çıkıntısı üstündeki çekim kuvvetinden oluşur. Ekinoksların deviniminin tamamlanması ortalama 26.000 sene süre gelir.
VI. Dünya yörüngesinin sapması
Dünya yörüngesinin devinimi, Dünya’nın dönüş ekseninin yöneliminde yavaş, kademeli bir değişikliktir. Bu değişim, Ay’ın ve Güneş’in Dünya’nın ekvatoral çıkıntısı üstündeki kütle çekim kuvvetinden oluşur. Ay, Dünya’nın yörüngesinde dönerken, Dünya’nın ekvatoral çıkıntısına kütle çekim kuvveti uygular ve Ay’a bakan tarafta birazcık daha çok şişmesine yol açar. Bu şişkinlik, Dünya’nın dönüş ekseninde bir tork oluşturarak yavaşça devinmesine yol açar. Güneş de Dünya’nın ekvatoral çıkıntısına kütle çekim kuvveti uygular, sadece bu çekim Ay’ın çekiminden daha küçüktür. Ay’ın ve Güneş’in kütle çekim kuvvetlerinin birleşik tesiri, Dünya’nın dönüş ekseninin saat yönünün bilakis devinmesine yol açar.
Dünya yörüngesinin devinimi Dünya iklimi üstünde bir dizi etkiye haizdir. Örnek olarak, Dünya yörüngesinin devinimi mevsimlerin zaman içinde kaymasına yol açar. Bunun sebebi, Dünya’nın dönüş ekseninin mahrek düzlemine dik olmamasıdır. Dünya Güneş’in çevresinde dönerken, Şimal Yarımküre yazları Güneş’e doğru eğilir ve kış aylarında Güneş’ten uzaklaşır. Sadece, Dünya’nın dönüş ekseninin eğimi Dünya yörüngesinin devinimi sebebiyle zaman içinde değişmiş olur. Bu, Şimal Yarımküre’deki mevsimlerin zaman içinde değişmiş olduğu demektir.
Dünya yörüngesinin devinimi, gündüz ve gecenin uzunluğunu da etkisinde bırakır. Gündüz ve gecenin uzunluğu, Dünya’nın dönüş ekseninin eğimiyle belirlenir. Şimal Yarımküre Güneş’e doğru eğildiğinde, günler daha uzun ve geceler daha kısadır. Şimal Yarımküre Güneş’ten uzağa eğildiğinde, günler daha kısa ve geceler daha uzundur. Dünya yörüngesinin devinimi, Dünya’nın dönüş ekseninin eğiminin zaman içinde değişmesine yol açar, bu da gündüz ve gecenin uzunluğunun da zaman içinde değişmiş olduğu demektir.
VII. Dünya yörüngesinin iklim üstündeki tesirleri
Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesi muhteşem bir daire değil, bir elipstir. Bu, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin sene boyunca değişmiş olduğu demektir. Dünya’nın yörüngesindeki Güneş’e en yakın noktaya perihelion, en uzak noktaya ise aphelion denir.
Dünya’nın yörüngesi Güneş’e gore de eğiktir. Bu, Şimal Yarımküre’nin yazları Güneş’e doğru eğildiği ve kış aylarında Güneş’ten uzaklaştığı demektir.
Dünya’nın eliptik yörüngesi ve eğiminin birleşimi mevsimleri oluşturur. Perihelion esnasında Şimal Yarımküre Güneş’e doğru eğilir ve daha çok güneş ışığı alır. Bu, Şimal Yarımküre’nin yaz mevsimini yaşamasına yol açar. Afelion esnasında Şimal Yarımküre Güneş’ten uzağa eğilir ve daha azca güneş ışığı alır. Bu, Şimal Yarımküre’nin kış mevsimini yaşamasına yol açar.
Dünya’nın yörüngesi ek olarak Dünya’nın yüzeyine ulaşan güneş radyasyonunun miktarını da etkisinde bırakır. Perihelion esnasında Dünya, aphelion esnasında aldığından daha çok güneş radyasyonu alır. Bu, yazları Şimal Yarımküre’de daha sıcak sıcaklıklara yol açabilir.
Dünya’nın yörüngesi ek olarak gün ve gecenin uzunluğunu etkisinde bırakır. Perihelion esnasında, günler Şimal Yarımküre’de daha uzun ve Cenup Yarımküre’de daha kısadır. Afelion esnasında, günler Şimal Yarımküre’de daha kısa ve Cenup Yarımküre’de daha uzundur.
Dünya’nın yörüngesi devamlı değişiyor, sadece değişiklikler fazlaca kademeli. Zaman içinde, Dünya’nın yörüngesi daha dairesel ve daha azca eğimli hale gelecek. Bu, mevsimlerin daha azca aşırı bulunmasına niçin olacak.
Dünya yörüngesinin zamanı
Dünya yörüngesinin zamanı, yüzyıllardır gökbilimciler ve fizikçiler tarafınca incelenen kompleks ve ilginç bir mevzudur. Dünya yörüngesini modellemeye yönelik malum ilk girişimler, Batlamyus ve Aristoteles şeklinde antik Yunan gökbilimciler tarafınca yapılmıştır. Bu erken modeller, Dünya’nın evrenin merkezi bulunduğunu korumak için çaba sarfeden jeosantrik teoriye dayanıyordu. Sadece, 16. yüzyılda Nicolaus Copernicus, Güneş’i evrenin merkezine koyan güneş merkezli teoriyi önerdi. Bu kuram sonrasında Galileo Galilei ve Johannes Kepler’in gözlemleriyle doğrulandı.
Kepler’in gezegen hareketi yasaları Dünya’nın yörüngesinin kararlı bir matematiksel tanımını elde etmiştir. Bu yasalar (1) bir gezegenin yörüngesinin bir odak noktasında Güneş bulunan bir elips bulunduğunu, (2) bir gezegenin hızının Güneş’e en yakın olduğunda en yüksek, en uzak olduğunda ise en yavaş bulunduğunu ve (3) bir gezegenin Güneş çevresinde bir yörüngeyi tamamlamasının almış olduğu sürenin yarı büyük ekseninin karesiyle orantılı bulunduğunu belirtir.
18. yüzyılda Isaac Newton, gezegenlerin ve uzaydaki öteki nesnelerin hareketini açıklayan bir yerçekimi teorisi geliştirdi. Newton’un teorisi, iki nesne arasındaki yerçekimi kuvvetinin kütlelerinin çarpımıyla orantılı ve aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı bulunduğunu gösterdi. Bu kuram, gezegenlerin, uyduların, kuyruklu yıldızların ve güneş sistemindeki öteki nesnelerin hareketine birleşik bir izahat sağlamış oldu.
20. yüzyılda Albert Einstein, yer çekimine ait anlayışımızı daha da geliştiren bir genel görelilik teorisi geliştirdi. Genel görelilik, kütle yahut enerjinin varlığının uzay-zamanı büktüğünü ve bu eğriliğin yer çekimi kuvvetinden görevli bulunduğunu öngörür. Bu kuram muhtelif deneylerle doğrulanmış ve yer çekiminin doğası ve evrendeki görevi ile alakalı daha derin bir seka elde etmiştir.
Dünya yörüngesinin zamanı uzun ve karmaşıktır, sadece hem de büyüleyicidir. Dünya yörüngesinin incelenmesi, güneş sistemi ve evrenin bir tüm olarak daha iyi anlaşılmasına yol açmıştır.
IX. Dünya yörüngesinin geleceği
Dünya yörüngesinin geleceği belirsizdir. Dünya’nın dönüş hızındaki değişimler, öteki gezegenlerin çekim gücü ve güneş aktivitesinin tesirleri de dahil olmak suretiyle yörüngesini etkileyebilecek bir dizi unsur vardır.
Ihtimaller içinde senaryolardan biri Dünya’nın yörüngesinin daha eliptik hale gelmesidir. Bu, Dünya’nın yörüngesinin birtakım noktalarında Güneş’e daha yakın, diğerlerinde ise daha uzak olacağı demektir. Bunun Dünya iklimi üstünde, mevsimlerin uzunluğundaki değişimler ve Dünya yüzeyine ulaşan güneş radyasyonu miktarı dahil olmak suretiyle bir dizi tesiri olabilir.
Bir öteki ihtimaller içinde senaryo ise Dünya’nın yörüngesinin daha eğimli hale gelmesidir. Bu, Dünya’nın ekseninin mahrek düzlemine gore değişik bir açıda eğileceği demektir. Bunun Dünya’nın iklimi üstünde, senenin değişik zamanlarında Dünya’nın değişik bölgelerine ulaşan güneş ışığı miktarındaki değişimler de dahil olmak suretiyle bir dizi tesiri olabilir.
Dünya yörüngesinin daha dairesel yahut daha azca dairesel hale gelmesi şeklinde başka şekillerde de değişmesi olası olabilir. Bu değişikliklerin Dünya iklimi üstünde de bir dizi tesiri olabilir.
Dünya yörüngesinin geleceği kompleks ve belgisiz bir mevzudur. Yörüngesini etkileyebilecek bir dizi unsur vardır ve bu faktörlerin birbirleriyle iyi mi etkileşime gireceğini kestirmek zor olsa gerek. Sadece, bilim adamları Dünya yörüngesinin geçmişini ve bugününü inceleyerek gelecekte iyi mi değişebileceği hikayesinde daha iyi bir seka kazanabilirler.
S1: Mahrek ile inkilap arasındaki ayrım nelerdir?
Bir inkilap, bir nesnenin başka bir nesnenin etrafındaki tam yolculuğudur. Bir mahrek, bir nesnenin başka bir nesnenin çevresinde izlediği yoldur.
S2: Üç ana mahrek türü nedir?
Üç ana mahrek türü şunlardır:
- Dairesel yörüngeler
- Eliptik yörüngeler
- Hiperbolik yörüngeler
S3: Dünya’nın yörüngesinin iklim üstündeki tesirleri nedir?
Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin iklim üstünde bir dizi tesiri vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Mevsimler
- Dünya ekseninin eğikliği
- Dünya’nın eksantrikliği
0 Yorum